Friday, 7 March 2014

First world problems

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hai ! So , what's up yoo . It has been a while since i last post anything , right ?
Actually , i'm too busy with my society thingy blablabla . Plus , blogwalking ! Yes . Blogwalking . Walking from one blog to the another during midnight . That's the only quality time I have to make some blogwalking . Don't worry , i will look in your blog even though you think I don't . Just keep in your mind , I will follow you back if u did so . Okey ? 

So , let's talk about something serious today . 


Taraaa ! Did i hit a nerve ? 
Okey , sebenarnya aku sangat-sangatlah kurang gemar plus menyampah dengan orang-orang yang so judgemental with physical appearance . Why oh whyyyyy ?? Perlu ke ? 
Oh kalau orang tu gemuk + pendek + hitam , kau tak boleh lah nak bergaul dengan dia ?
Then kalau orang tu putih melepak + kurus + tinggi , kau boleh je bergaul dengan dia ?
Kalau orang tu pakai comot-comot , kau tak boleh bergaul dengan dia ?
Kononnya , ''Enggang sama enggang . Pipit sama pipit .''
Bla ah kau ! *kasarnya kau lin !*

Did i hit a nerve again ? Opssssss ! ;)

People . Please ! Tolonglah jangan judge people through their appearance .
Allah sendiri tak tengok luaran hamba-hambanya tau .
Allah tengok qalbun . Iaitu hati . Bukan personaliti .

Allah pun tak pandang pakaian kau , rupa kau , personaliti kau . Allah tengok hati kau !
So , adakah menjadi satu kemestian bagi kau untuk judge orang melalui appearance ?
Mati ke kalau tak judge orang based on that ? Tak baik tau judge orang secara meng-khinzir buta .
Kalau kau yang kena , kau suka tak ? SUKA ? So , apa perasaan kau time tuh ?
Marah , geram semua diadun menjadi satu . BETUL TAKKKKK ? *jeling*

Don't judge a book by it's cover , my dear people .
Ini tersangatlah betul . Pengalaman aku sendiri , aku nak beli novel .
Cover dia serius cun melecun bom kebabom . Tapi , isi ? Hmmm .
And , on that time aku baru sedar , betullah orang kata , don't judge a book by it's cover .
Dah kena batang hidung kan . So , it's just another lesson for me !

Again , i beg you . Please please please . Don't judge people through their appearance !
Let's stop this first world problems ok .

Sekian , terima kasih daun keladi ^_^


12 comments:

  1. Amalan yang dilakukan itu jauh lebih penting dari fizikal yang dipinjamkan oleh Allah SWT.

    ReplyDelete
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Hazlin :)

    Benda ni dah biasa tengok. Kalau dekat sekolah pun boleh nampak ada 'click', geng cantik, geng gemuk, geng nerd. Tapi serius lah betul. Kita pun tak boleh judge orang yang kita baru kenal kan, Manatau luaran dia nampak garang, tapi sebenarnya dia adalah manusia paling cool di dunia. Wahhh giteww :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wbt :)
      Yesss betul tuhh ! Alamak , terasa lah pulak ! Hehehe .

      Delete
  4. tak pilih bulu ... penampilan mmg perlu dijaga tapi tak perlulah formal atau ctrl sgt ... santai n sporting lbh disukai orang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penampilan memang perlu dijaga . But , mslh org skrg ialah judge org melalui paras rupa . Cth , org tu gelap . Mindset dia , ok , xpayah kawan . Cth laa , hahaa ^_^

      Delete
  5. betul2 tu .tapi manusia sekarang semua kebanyakan begitu .ehh happy blogwalkingg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ! Paras rupa tu mmg lah penting . Tapi janganlah terlalu menghakimi org kan . Hee ~

      Delete
  6. KITA TAK LAYAK NAK MENILAI SESIAPA PUN..ITU BUKAN KERJA KITA..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...