Sunday, 6 April 2014

#Throwback - Pertandingan Bahas Ala Parlimen Peringkat Daerah Pasir Gudang

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Pengakuan : Sesungguhnya tuan tanah dah lupa serba sedikit tentang pertandingan ni . Sebagai contoh , lawan sekolah mana , tajuk apa dan hari keberapa -_- Seriously , banyak yang dah lupa . Almaklumlah , dah lama benau . Lepastu kebanyakan bahagian otak digunakan untuk menghafal fakta-fakta utk SPM yang lalu (alasan semata-mata) . Mana yang ingat , tuan tanah akan tulis yooo :D

Alhamdulillah , our team got second place ^_^

Kenangan paling paling paling bermakna sepanjang aku bersekolah . Join debate team ! Hee ~
Aku bertindak as menteri keempat sajo sebenarnya . Tapi , jangan diperlekehkan menteri keempat dan kelima yang bertindak sebagai pencelah tau ! Melalui kami lah , perdana menteri , timbalan perdana menteri dan menteri ketiga mendapat fakta palsu yang kami buat time tengah bertanding tuh . Seriously best ! Aku masuk pun last minute . Tapi memang best sangat lah . Memang best . Taktau nak describe feeling tu macam mana . Aku sebenarnya gerun jugak nak bertanding , yelah wakil sekolah kan , bawa nama sekolah pula tuh . Memang mencabar jugak ah . Perdana menteri dengan timbalan perdana menterinya dah pernah join debate masa 2012 , so bukan masalah besor lah kan . Kami yang lagi tiga orang ni masalah sikit nak biasakan . Tapi yelah , once kau dah kat atas pentas , kau dah tak takut malah kau akan bersemangat dan rasa best sangat-sangat . Hah , faham tak perasaan aku time tuh ? Hee ~

Taraa ! So , this is our debate team . Yang pakai baju sekolah sajo peserta .
Gambar atas dari kiri : Ain , Aku , Zarith , Sir Rosman , Sir Haikal , Khaty , Cikgu Ali , Afiqah , Cikgu Nazri (kot)
Gambar bawah dari kiri : Aku , Afiqah , Khaty , Teacher Sahila , Zarith , Ain 

First day . Kami lawan di SMK Pasir Gudang 1 . 
Kami naik dua kereta . Kereta Sir Rosman ada 3 pendebat terpenting lah kiranya . Aku dengan Ain naik kereta Teacher Sahila . Di samping taknak menyempit-nyempit dalam kereta dan bagi menjaga hati cikgu-cikgu pengiring *over gila ayat , sebabtu lah kami pecah separuh2 , hah gituhh . 

Round 1 : SMK Kota Masai vs SMK Pasir Gudang 2
Tajuk :  Khidmat Tenaga Import Meningkatkan Mutu Sukan Negara
Position : Kerajaan
Keputusan : SMK Kota Masai MENANG 

Round 2 : SMK Kota Masai vs SMK Pasir Gudang
Tajuk : Sekolah Agen Transformasi Sahsiah Pelajar
Posisi : Pembangkang
Keputusan : SMK Kota Masai KALAH 

KALAH ? Belum lagi . Rupa-rupanya second round tu tak payah lawan lagi ! Sebenarnya lawan satu round sahaja untuk melayakkan diri ke peringkat seterusnya , so round kedua tu dikira batal . Masa tuh , kami taktau lagi . Balik tu memang menangis ah , tapi cakap sesama sendiri suruh redho . Yelah , kau mampu nak menanggung kekalahan ? Dahlah baru je bertanding , baru sehari lawan dah kalah . Memang spoil ahhh . Lepastu , masing-masing sampai rumah dekat maghrib jugak lah kan , cikgu yang hantar . After maghrib dapat call daripada Sir Rosman yang kami kena bertanding esoknya di SMK Johor Jaya 2 . Masa tu kami semua mcm tak percaya . Ingat kena troll ke apa kan . Memang surprise gila ! That's what we called second chance ! So , after this , tebus kekalahan ! Yay ! Go SKOMAS go !! So , masing-masing update status yang we got second chance . So , yeah , fighting !

Second day . Kami lawan di SMK Taman Johor Jaya 2 .

Peringkat suku akhir
Round 1 (pagi) : SMK Kota Masai vs SMK Taman Johor Jaya 2
Tajuk : Sekolah Agen Transformasi Sahsiah Pelajar
Posisi : Kerajaan
Keputusan : SMK Kota Masai MENANG 

 Third day . Masih di SMK Taman Johor Jaya 2 . 

Peringkat separuh akhir
Round 2 (petang) : SMK Kota Masai vs SMK Taman Nusa Damai
Tajuk : Media Sosial Memupuk Nilai-nilai Kemanusiaan
Posisi : Kerajaan 
Keputusan : SMK Kota Masai MENANG

Khaty punya gambar >.<

Cop coppp . Lepas kami layak ke peringkat akhir , Sir Rosman iaitu ketua jurulatih kami terpaksa ditahan ward . Allahurabbi . Tekanan buat kami semua . Allah je tau perasaan kami . Kami kuatkan semangat , lawan sebab sir dah banyak korban masa untuk kami , dia sanggup tahan sakit dia semata-mata nak ajar kami budak-budak debat . Kami memang rasa bersemangat gila lah , takut tu ada , cuma dah ditutup dek perasaan semangat aura dari Sir Rosman . Hebat kan aura dia ? :) 

Forth day . Masih lawan di SMK Taman Johor Jaya 2 .

Tempat kami dikuarantinkan . Masa ni belum tiba masa untuk kuarantin so , sempat main phone , camera , laptop etc >.< Oh ya , kami terpaksa pakai uniform sekolah biasa sebab nak seragam . Sebenarnya kalau kat sekolah , kami semua pakai baju peach sebab kami pengawas except afiqah yang librarian .

Peringkat akhir
SMK Kota Masai vs SMK Pasir Gudang 1
Tajuk : Pemberian Subsidi Wajar Diteruskan
Posisi : Pembangkang
Keputusan : SMK Kota Masai KALAH

Semasa final ni , Sir Rosman takde dengan kami . Dia kan kat hospital . And then , masa sebelum bertanding , boleh dikatakan every 7 minutes , dia akan call Teacher Sahila and nak cakap dengan kami . Kami memang speechless lah . Nangis-nangis time cakap dengan dia on the phone . 10 kali cakap , 10 kali nangis . Bayangkan lah . Sakit-sakit dia , still ambil berat pasal kami . Dah lawan ke belum ? Dah makan ke ? Dah ready ke ? Dah itu . Dah ini . Kesian jugak kat teacher sahila sebab banyak kali kena angkat phone sebab sir tak putus-putus call . Sir bagi semangat dari jauh la kiranya . *Tetiba sebak ni kenapaaaaa . Sir akan cakap dengan setiap seorang daripada kami . Well , kenalah adil dengan anak-anak . Ye dak ? Hahaha .

Peringkat akhir yang sangatlah mencabar . Banyak dugaan . Tiba-tiba the 3 of us got cirit-birit . Tiba-tiba ada yang macam nak demam and pening-pening (aku lah tu) . Tiba-tiba juri takde lah . Tiba-tiba kena lewatkan masa bertanding lah . Macam-macam lagi lah , tak sanggup nak senaraikan . Hmmm .

Pembahas 1 dan 3 turned crazy . Aku yang amek gambor ni pun turut tergelak . Gaduh lah konon pastu berbaik . Stres sebab final match mungkin . Lepas kejadian inilah , 3 daripada kami kena cirit birit . Adei !

So , for the final . Memang kami bermati-matian . Kami kalah tipis ok . 2-3 je pun . 2 juri berpihak pada kami manakala lagi 3 berpihak pada pihak lawan . Tak rasa menyesal . Sebab kami memang buat yang terbaik . Cuma terkilan sikit sebab tak dapat johan untuk sir rosman . Tapi sir rosman kata , kami tetap juara di hati dia . Cewahhh ! 

Selepas keputusan diumumkan . SMK Kota Masai vs SMK Pasir Gudang 1

Yeahhhh , the best team ever ! Dua orang cikgu inilah yang banyak bagi support sepanjang ketiadaan Sir Rosman . Sebelum ni , time ada Sir Rosman pun diorang bagi support tau !! Awesome yoo .


Mereka dan Papa Rosman semasa Anugerah Kokurikulum kat sekolah . 
Time ni aku takdeeee ! Sbb balik Kelantan . Haih -,- Jeles .

And , yeah . We won silver for this debate match . Congratulations to ourselves ! Hee ~
Eventhough kami tak dapat jadi wakil Pasir Gudang utk ke peringkat negeri , tapi takpelah . Dah banyak sangat class kami skip . Banyak pelajaran tertinggal . Jadi , everything happens for many reasons kan ? Allah Maha Mengetahui ^_^

Balik dari pertandingan akhir ni . Someone called me . Yeah , ''someone'' . Memang aku happy sangat time tuh , walaupun no dua at least team aku dapat naib johan , peringkat daerah pulak tu . Korang ada ? Non hado , hahaa . So , sepanjang perbualan kami , aku banyak cakap dan banyak sangat gelak . Someone tu pun pelik kot tengok aku happy semacam . Memori 1 jam 49 minit , aku takkan lupa sampai bila-bila . Selama ni dia je cakap , aku yang diam . Tiba-tiba hari tu , aku pulak banyak mulut . Dia banyak TERDIAM . Mungkin terkejut dengan reaksi aku yang super happy ? Hahahaha . Terima kasih awak :)

Banyak yang aku nak cerita , tapi aku rasa ni dah terlebih panjang kot , kang ada yang muntah warna-warni . Hahaha . So , kalau korang dapat chance untuk  join debat , pidato , public speaking whatsoever whether in malay or english , join lah . Kalah menang adat bertanding . Pengalaman tu penting . Tak dapat nak beli kat mana-mana tau . So , have fun joining such this awesome activities ! 

Sekian , terima kasih daun keladi ^_^


14 comments:

  1. awww, baiknya Sir Rosman tu. btw, tahniah! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup , he's super nice and awesome ! Hehee . Thank you , puteri ^_^

      Delete
  2. Wahhh!! Saya suka sangat tengok orang lawan debat ni. Tapi bila saya yang disuruh berdebat memang blank. Hahaha! Betul, pengalaman ni memang tak ada di mana-mana! :) Apa2pun tahniah untuk kak hazlin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha , best sangat tau . Akak yg menteri keempat ni rasa mcm nak lawan cakap jugak . So kekdahnya , kami bagi hints lah kat pm , tpm and menteri ketiga , so that diorang akan ckp benda yang akak and menteri kelima nak ckp , hahaha . Thank you dik :D

      Delete
  3. wa! tahniah.. bukan senang nak berbahas nie.. seriously sisi.. :) teringat dulu, miza pernah masuk bahas ala parlimen jugak. Mase tu sebab ada karnival form 6.. best! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee terima kasih . Yup , seriously best ! Tpi kan , bila time berlawan tu memang dh lupa yang kita ni pemalu lah apa tau . Sbb yelah , musuh ketat di hadapan kan . Hahaha :D

      Delete
  4. tahniah adik.. memang hebat tu.. semoga adik terus success.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak . InsyaAllah , allahumma ameen . hehehe ^_^

      Delete
  5. congratulations. i never take a part in any competition.contest ke apa. memang pasif student betul. hahaha.

    ReplyDelete
  6. Hahaha , this was my very first competition yg mewakili sekolah . Dalam sekolah tu ada la jugak like prtandingan menulis krgn bersempena hari kemerdekaan , hehee .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...