Wednesday, 13 May 2015

Senarai barang keperluan ke IPT (UiTM)

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum and hello!

As expected, I will update this. The title kinda formal *cough*. Since there are some people contacting me about "what to bring to IPT" so here is the answer. Hope it helps!

My things. Banyak betul. Beg kecik yg banyak hahaha :P Ni masa dh nak gerak ke Kuantan. Jadi, macam xsenonoh sgt packing-nya sebabtu banyak beg >.<

Masa aku nak masuk, I prepared 2 bags (actually, 3 eh no, banyak sebenarnya). 1 bag untuk MDS, and beg-beg lain untuk menetap kat Kuantan. Hal ini disebabkan (amboi formalnya!) MDS kitorang kat UiTM Jengka then after MDS kitorang gerak ke UiTM Kuantan naik bas UiTM bersama barang-barang yang sangat banyak ituuu. So, jangan pelik kenapa mcm banyak sgt barang aku ok :P


PALING WAJIB
  • Surat Tawaran
  • Gambar berukuran passport - 10 keping (lebih takpe)
  • Dokumen-dokumen penting
  • Salinan kad pengenalan ibu bapa yang telah disahkan
  • Salinan sijil yang telah disahkan (ni aku bawak je, tak ingat dia guna ke tak hahaha)
  • X-Ray and medical checkup's result


CLOTHING

  • Baju melayu, sampin etc [lelaki]
  • Baju kurung, jubah etc [perempuan] (bawa banyak baju kurung sebab masa MDS mmg akan pakai hari-hari, ikutlah OC suruh pakai apa)
  • T-shirt, kemeja lengan panjang/pendek
  • T-shirt lengan panjang colour putih [perempuan] (ni untuk MDS tau, sehelai dua je bawa, ikutlah OC suruh pakai bila)
  • Seluar - tracksuit, slack, jeans (jangan mengada nak yg ketat-ketat eh)
  • Kain batik [perempuan] & kain pelikat [lelaki]
  • Sweater/cardigan
  • Kain hitam dan baju kurung putih (untuk MDS)
  • Tudung hitam (masa aku MDS memang hari-hari wajib tudung hitam)
  • Variasi tudung ikut suka (uni kot, shawl ke hape ke pakai je lah tapi jangan pakai untuk MDS)
  • Anak tudung
  • Anak-anak ........ , kain dalam etc
*OC = Orientation Committee - Haa, ni kira fassi untuk orientasi. Senior-senior korang jugak lah sebenarnya :)



FOOTWEAR
  • Kasut yang bertutup
  • Kasut sukan (masa aku MDS, memang kena pakai sport shoe)
  • Flip flop (untuk pergi toilet?)
  • Sandal atau any footwear untuk jalan-jalan
  • Socks



TOILETRIES
  • Sabun mandi (seeloknya yg liquid lah)
  • Syampu
  • Pencuci muka (ikut suka, kalau pakai, bawaklah)
  • Ubat gigi & berus gigi
  • Baldi kecil ke bakul ke apa-apalah untuk letak toiletries tu



LAUNDRY
  • Baldi (penting ni)
  • Gayung
  • Bakul/baldi baju kotor
  • Sabun basuh baju (kalau bawa yg serbuk, hati-hatilah takut terabur ke apa)
  • Pelembut kain (pakailah, bagi lembut je kain tu hihi)
  • Hanger (Bawa banyak-banyak ye. hanger untuk jemur kain and gantung baju dalam locker. Tolong tulis nama!)
  • Sepit baju (Bawa banyak jugak and tulis nama!)
  • Hanger bulat kecil (untuk yg benda-benda kecik tu :P)

Baldi aku bawak 3. Saiz besar, medium dan kecil. Yg besar tu untuk basuh baju, yg kecil tu untuk barang toiletries dan yg medium tu bagi pinjam kawan hahaha :P Sebab tempat aku ad shower, so takpayah guna baldi. Tapi, in case memang kena tadah air, baldi medium and gayung berguna juga :)




STATIONARY
  • Test pad (bawak banyak-banyak sebab memang akan guna setiap masa)
  • Pens, pencils, liquid paper/correction tape, rulers, erasers, glue, scissor
  • Fail (senang nak combine notes so nak exam taklah meraba-raba cari notes)
  • A4 papers
  • Stapler
  • Penebuk lubang
  • Paper clip



FOODS AND DRINKS
  • Stok makanan macam biskut ke roti ke cereals ke
  • Air 3 in 1 (senangkan students :P)



ROOM
  • Cadar and sarung bantal (bawaklah 2)
  • Bantal
  • Selimut/comforter
  • Tong sampah kecil
  • Alas kaki
  • Padlock (untuk locker)
  • Pewangi locker
  • Plastic bags
  • Jam loceng
  • Bantal busuk ke teddy bear ke. Kang xleh tido kalau xbawak :P
  • Cermin kecil (suka hati)
  • Newspaper/kertas minyak/ape-ape yg boleh untuk alas dalam locker
  • Calendar
  • Kertas sampul hadiah nak tampal kat board
  • Alas meja untuk meja study



GADGETS AND ELECTRICAL APPLIANCES
  • Laptop & charger
  • Handphone & charger & earphone & powerbank (kalau ada)
  • Pendrive
  • Iron (bawa sekali iron board kalau nak)
  • Heater (nak masak air)
  • Extension wire



EMERGENCY KIT
  • Ubat-ubatan (kalau ada sakit)
  • Vicks
  • Minyak gamat
  • Hansaplast plaster
  • Minyak angin (kalau jenis xpakai, janganlah bawa)
  • Minyak yuyi (kalau rasa nak bau ala-ala baby :P)



PERSONAL CARE
  • Deodorant
  • Perfume
  • Bedak
  • Losyen (ok aku xbawak pun :P)
  • Cotton buds
  • Nail clipper
  • Sikat
  • Minyak rambut [lelaki]



RELIGIOUS THINGS
  • Al-quran
  • Yassin
  • Telekung & sejadah [perempuan]
  • Kopiah/songkok & sejadah [lelaki]



OTHERS
  • Tupperware, sudu, garfu, gelas, botol air, pinggan, mangkuk
  • Dumbbells (kalau awak tu org gym hahah)


That's it! Tu je lah kot hehee. Rasa mcm dh complete. Kalau ada yg tertinggal, nanti aku akan update ye :) Kalau rasa benda tu penting dan akan digunakan, bawak. Kalau rasa tak guna, tak payah bawak, buat semak je. Aku buat ni as guidance je. Nak ikut ke taknak, ikut suka okay. Selamat mengemas barang!!! Nanti aku buat entry untuk MDS since ramai gak tanya pasal orientasi aka Minggu Destini Siswa ni. All the best everyone!

p/s Counting the days. Oh 15 May!

Until then, bye and assalamualaikum!

Thursday, 7 May 2015

UPU's result and Matriculation, which one to choose?

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum and hye everyone! 

My dad is getting better alhamdulillah ^_^ Now, he is placed in the normal ward. What a relieve. Phewwww. May Allah give a speedy recovery to him. Oh yes, I am nervous. 15th of May just around the corner. My second semester's result will be announced on that date, insyaAllah. Good luck to all especially Law Foundation's students of UiTM Kuantan. May dreams come true! InsyaAllah ameen. We've done our best and leave the rest to Allah. 

Okay, result UPU untuk adik-adik lepasan SPM 2014 have been announced kan? Hah macam mana? Dapat Asasi Undang-undang tak? Eh kejap, kenapa tetiba taip in Malay ni? Ok takpe teruskan. So yeah, akak doakan yg terbaik untuk korang. Buatlah pilihan yang mampu membahagiakan diri korang and parents. 

Nak baca so called kisah keputusan UPU akak, boleh baca DI SINI.
Nak baca so called kisah keputusan matrikulasi akak pulak, boleh baca DI SINI.

Akak tolak tawaran matrikulasi dan terima tawaran UPU. Matriks akak dapat course Science. Akak memang dah berazam taknak sambung Science sebab memang tak minat langsung. Alhamdulillah dapat kredit untuk subjek-subjek sains tu masa SPM >.< To be honest, akak memang nak ambil Asasi Undang-undang right after SPM. For me, itulah my path. Well, I knew about Law Foundation pun masa dah nak dekat trial SPM kott. Masa tu memang terumbang-ambing gak, takde ambition yang tetap. Berangan nak buat pharmacy. Bila jumpa counselor sekolah and tanya pasal pharmacy, then dia kata:

 "Awak bukan nak ambil undang-undang ke?"

I was shocked. I have zero knowledge about law thingy, you know. Tak terfikir langsung. Then, balik sekolah terus on laptop, buat some research pasal undang-undang and I found Asasi Undang-undang UiTM. Kiranya semua kisah-kisah asasi ni aku baca. Tak tertinggal walau satu, aku bet lah hahaha. The result is, law is interesting and fun! Aku pun nak keluar dari zon selesa and try benda baru. So bermula dari situ, aku tanamkan azam:

"Lepas SPM, aku nak sambung Asasi Undang-undang UiTM."

Memang gila. Tak pandang course lain langsung. Memang fokus untuk law sahaja. Time dapat tawaran matrikulasi pun aku memang takde rasa langsung. Mohon sebab budak-budak kelas sains sekolah aku kena mohon. Aku memang taknak langsung. Isi pun ye tak ye je, buat cukup syarat. Memang nak tolak terus time dapat offer tapi mak kata hold dulu, tengok result UPU macam mana.

After a week, (tak ingat berapa lama sebenarnya) keluarlah keputusan UPU. Alhamdulillah, I've got my first choice which is PI005: Asasi Undang-undang UiTM. Terus terima time tu jugak and tolak tawaran matriks. Hah bayangkanlah perasaan aku time tu. Mak kat sebelah pun excited. Untuk pengetahuan korang, mak ayah aku memang tak pernah halang aku nak sambung apa-apa. What's best for me is best for them. Diorang sendiri yang suruh aku buat pilihan aku sendiri sebab taknak aku menyesal di kemudian hari and nak bagi aku rasa enjoy untuk belajar. My parents is really supportive, alhamdulillah.

Sekarang, asasi pun dah habis. Duration pengajian tak sampai setahun. Around 8 months++ je. Memang jimat masa. Tapi kelas packed gila. Yang bestnya, takde kokurikulum. Masa asasi memang kena struggle lah. Buat apa habiskan masa setahun dengan sambil lewa? Kalau tak lepas minimum requirements untuk sambung ijazah, tak masal kau kena restart dari A. Buat Form 6 ke diploma ke apa. Sebab ape? Transkrip result asasi tak boleh buat ticket untuk kerja. Itu hanya ticket untuk masuk ijazah. Tak ke rugi? Rugi beb. So, kalau dapat asasi ke matriks, (actually semuanya) korang kena manfaatkan masa sebaik-baiknya. Belajar sehabis baik. Setiap course ada kebaikan dan keburukan dia. Jangan pandang rendah kat course orang lain and jangan rasa course yang awak dapat tu high class sangat dan korang pandang lekeh je kat budak-budak yang dapat asasi undang-undang. Memang aku debik kalau jumpa orang macam ni. Hahaha.

Akak akan buat entri-entri khas untuk Asasi Undang-undang UiTM. Complete set insyaAllah. Tapi kalau korang nak "jawapan" yang cepat, boleh contact kat facebook ye. Akak free je. Selagi tak online, selagi tu tak jawab. Once akak online, i will answer your questions immediately. You can CLICK HERE to contact me :)

Buatlah keputusan sebaiknya. Istikharah. Kalau mak bapak halang korang nak pursue benda yang korang minat, discuss elok-elok. InsyaAllah diorang akan faham. Tapi ade je yang terpaksa terima apa yang mak bapak putuskan. So yeah, suka hatilah. Apa yang penting, korang boleh hidup dengan keputusan tu. Kalau nak minta pendapat akak ke apa, silakan. Bukan pasal asasi undang-undang pun boleh. Macam nak tanya beza diploma, asasi, matriks and form 6 ke apa ke. Suka hati. Jangan malu-malu. I'll try my best to help you, insyaAllah.


A visit to the court on last year. A Deputy Public Prosecutor to be maybe? InsyaAllah.

Oh ya. Now tengah tunggu result exam semester 2 dengan panggilan interview untuk Bachelor in Legal Studies (Hons). Kalau ade rezeki, pergi interview and jika diizinkan Allah untuk sambung BLS, bulan September ni akan sambung ijazah. Moga Allah permudah segalanya. Semoga ayah cepat sembuh and cepat-cepat keluar hospital. Ameen!!

Kawan aku gi jumpa dekan kat Shah Alam semalam, dia kata jangkaan tarikh macam ni lah lebih kurang.
15 Mei 2015 : Keputusan semester 2.
15 - 23 Mei 2015 (Lebih kurang gitu) : Panggilan untuk temuduga.
23 - 26 Mei 2015 : Temuduga.

Until then, bye! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...