Tuesday, 15 August 2017

The "secret" of 0.02

Hi!

Whoops! The result has been announced, ladies & gentlemen. Alhamdulillah, as expected! --- Equals to my efforts given on last semester. Honestly, I feel a bit upset when my eyes first saw the GPA but then my mind said,

"He gives what is the best for you, not what you actually want."

Apparently, my CGPA dropped 0.02!!! I really need to maintain the CGPA above 3.50 to graduate with First Class Degree. InsyaAllah. I am so happy to read all of my senior's tweets appeared on my timeline tonight. They are going to graduate on time and some of them are graduating with First Class Degree and some are awarded with Vice Chancellor's Award. Wow, UiTM Seremban 3's graduates just amazing!

Congratulations everyone!!!

We have done our very best to ensure an excellent result. No matter how bad (depends on individual's belief in himself) you think your result is, just bear in mind that you have another few semesters to achieve what you really wanted. It might hard for you, but believe in Him. If He said it is meant to be yours, then it will be yours no matter how struggle you are. Stay positive!

[Gambar sekadar hiasan]

What you really need to do is to plan your schedule well. Masuklah persatuan, jadilah wakil universiti, banggakanlah nama kampus pun tapi kalau time management awak hancur, you are going to be a dead meat. I know it is very hard because we only have 24 hours in a day and even I myself pun memang tak pernah rasa 24 jam sehari tu sufficient enough for me to settle down everything.

If it happened to be you busy sangat dengan persatuan sampai ponteng kelas apa semua, you really need to spend some time untuk cover balik semua yang you tertinggal tu. Try your very best untuk seimbangkan semuanya. I myself pun masih mencuba. Aint easy man!

Kalau tak balance, azab jugak lah nak finals nanti. I have been there guys hahaha. Kelam kabut pada mulanya but alhamdulillah lama-lama bolehlah adapt. Sakit otak jugaklah sebab semua benda nak datang last minute kan, tapi I survived!

Bayangkanlah, baru je masuk persatuan, tiba-tiba macam-macam program besar kena handle, dengan nak finals lagi, presentations, tests semua berderet macam anak itik pulang petang within a week je, mahunya tak kelam kabut? Gila memang gila la. Kalau mental tak kuat, memang I wont be here anymore.

Itu baru kes masuk persatuan. Ditambah lagi personal problems, relationship problems lah apa lah, ha sudah jatuh ditimpa tangga la seketul Hazlin time tu. Tapi, senyum jelah and jalani kehidupan seperti biasa. Padahal, pantang kalau duduk seorang diri, mula lah fikiran menerawang fikir itu ini. Tahu-tahu je menangis tanpa sedar. Sebab apa? Sebab I rasa I have done too much and tak mampu dah rasa nak hadap. But then, He knows everything and here I am, masih gagah perkasa (kononnya!).

I got this masa Good Deeds Days (you write something on the paper and paste it on the board. Nanti I buat entry pasal event ni). Time ni I tengah mental breakdown sangat sangat and believe it or not, this works! Kinda heal me gitu hehe. 

So, kalau nampak member lain macam tu ada lah tu masalah dia, kadang-kadang pasal family tak pun financial problems ke tak pun masalah dengan kawan dia ke. Dahlah duduk jauh daripada family, ada masalah pulak, kesian dia. Kalau you rasa you tak boleh nak comfort dia, diam jelah. Dia akan cerita kalau dia nak dan bila dah bersedia. Jangan paksa okay?

One important thing here is, kita kena cuba untuk handle our problems well. Kalau boleh, jangan ikutkan hati sangat. Jangan paksa diri untuk study masa tengah serabut. Legakan dulu kepala otak, at least dapat lupakan masalah tu kejap jadilah, for the sake of your studies kan :)

Mintaklah tips dari pakar pun tapi kalau you sendiri takde usaha nak ubah diri you, takde usaha nak cantikkan lagi result you, resume you, you are going nowhere. Segalanya bermula dengan diri sendiri. Dont worry guys, I am reminding myself too :)

Eh, nak cakap pasal result je tapi dah membebel panjang pulak! Jadi, itu lah rahsia 0.02 nya. Anyhow, I feel so grateful because He still loves me although I am not a really good Muslim. Should thanked Him for million times today. I am satisfied and so grateful with my result hehe. Alhamdulillah!! Berbaloi lah dengan jerih perih kehidupan Semester 4 degree tu kan.

P/s Esok esok kalau baca balik ni mesti I will be very proud of Younger Hazlin *pats shoulders*


Talk to you later!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...